Πώς φτιάχνουμε από το σιτάρι, το ψωμί που τρώμε; Πώς αλέθουμε το σιτάρι ώστε να γίνει αλεύρι; Και μετά, με ποιο τρόπο, η γιαγιά έφτιαχνε το ψωμί ή το παξιμάδι; Κι άραγε, ο φούρναρης πώς ακριβώς φτιάχνει τα προϊόντα που πουλά; Αυτές τις ερωτήσεις διαχειρίστηκαν σήμερα Παρασκευή 9-5-2014, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού, οι μικροί μαθητές της Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης τάξης λαμβάνοντας μέρος στην Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Από το σιτάρι στο ψωμί». Με τη βοήθεια της Ομάδας Ηλικιωμένων Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής των Κέντρων Κοινωνικής Φροντίδας Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Ηρακλείου, οι μικροί μαθητές, στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης, έμαθαν για το σιτάρι, ανακάτεψαν το αλεύρι, το κοσκίνισαν, ζύμωσαν, έπλασαν το ζυμάρι, τραγούδησαν όμορφα τραγούδια για το ψωμί και τέλος με τη βοήθεια του φούρνου της γειτονιάς έψησαν τα ψωμιά που δημιούργησαν.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Συγγελάκη Δέσποινα, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, τις κ. Ηρώ Τσαμάνδουρα, Πολυμίλη Νικολέτα και Μαθιουδάκη Δέσποινα συνεργάτες του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, την ομάδα εθελοντών και συγκεκριμένα τις κ. Φλουρή Δήμητρα, Βουρεξάκη Ευαγγελία, Πετρογιαννάκη Δώρα, Δασκαλάκη Νίκη, Βεργετάκη Ιωάννα, Βενιανάκη Ευαγγελία για τις πολύτιμες οδηγίες, καθώς και την επιχείρηση Φούρνος "Σάβλα", που μας βοήθησαν να επιτύχουμε τους στόχους μας διατηρώντας την παράδοση, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό για την άρτια διοργάνωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.