^Back To Top
  
  
  
Get Adobe Flash player

ΤΕΧΝΗ - Διεθνής Γλώσσα επικοινωνίας που γκρεμίζει τα σύνορα και ενώνει του ανθρώπους

 Το σχολικό έτος 2013-2014 αποφασίσαμε να ασχοληθούμε στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης με ένα πολύ σημαντικό θέμα , την τέχνη. Η τέχνη είναι ένα αχανές θέμα που μ΄αυτό μπορεί κάποιος να ασχολείται πολλά πολλά χρόνια και να το έχει ως θέμα σε πολλά προγράμματα. Έχοντας κατά νου πως η τέχνη είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα που υπηρετεί αξίες ,ιδέες, πεποιθήσεις, ιδανικά, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τις φιλοδοξίες, τις ελπίδες αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία ξεκινήσαμε ένα συναρπαστικό ταξίδι με τα παιδιά στο χρόνο και στις ηπείρους. Γνωρίσαμε τη ζωγραφική από τα πανάρχαια χρόνια ,τη μουσική από την αρχαία λύρα ως τα σύγχρονα ακούσματα και χορέψαμε με τους προγόνους μας για να ευχαριστήσουμε τους θεούς τους ,χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς και πλάσαμε μαντινάδες με κέφι και πολλή χαρά. Βιώσαμε πως στη δημιουργία της τέχνης δε χωράνε σύνορα , γιατί οι ανάγκες γέννησής της, η έκφρασή της και η εξέλιξή της βαδίζει αγκαλιά με τους ανθρώπους όλης της Γης και αγγίζει τις καρδιές τους με παρόμοιο τρόπο χωρίς να κάνει διακρίσεις.

 Θα θέλαμε να κάνουμε πολλά ακόμα και διαπιστώσαμε πώς ο χρόνος είναι πάντα πολύ λίγος όταν θέλεις να κάνεις πράγματα αγαπημένα. Ελπίζουμε όμως ότι θα έχουμε τη δυνατότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να ασχοληθούμε και με τις άλλες μορφές τέχνης και να συνεχίσουμε τα συναρπαστικά μας ταξίδια?

 

 

 

Τα Δικαιώματα των παιδιών - Είναι Δικαίωμά μου να είμαι Διαφορετικός

Το σχολικό έτος 2013-2014 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης το πρόγραμμα «ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ», το οποίο εντάσσεται στη θεματολογία Πολιτισμός και Περιβάλλον καθώς και στην Αγωγή Υγείας.

 Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού είναι ένα σχολείο στο οποίο φοιτά ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών Ρομά καθώς και παιδιά μεταναστών.

 Η ανομοιογένεια των μαθητών μας και η παρουσία « των άλλων» στο χώρο του σχολείου , είναι ένα γενικότερο χαρακτηριστικό των σημερινών κοινωνιών που παγιώνεται μέρα με τη μέρα καθιστώντας τις αναπόφευκτα πολυπολιτισμικές.

 Ένα σχολείο που θέλει να προετοιμάσει σωστά τους μαθητές του πρέπει να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες που του επιτρέπουν να αναπτύξει τις δεξιότητες να επικοινωνεί με άτομα που έχουν γαλουχηθεί με ένα διαφορετικό πολιτισμό αλλά και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα της κουλτούρας του άλλου.

 Το να μπορείς να συμβιώνεις με το διαφορετικό δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε το μπορούν όλοι. Όμως είναι εφικτό να καλλιεργηθεί η διαπολιτισμική δεξιότητα των αυριανών ενηλίκων πολιτών για να υπάρχει μια ειρηνική συμβίωση όλων.

 Έχοντας αυτά και άλλα πολλά κατά νου, ξεκινήσαμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος μας , βάζοντας κάποιους στόχους που θεωρήσαμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθούν.

 Θέλαμε οι μαθητές μας να συνειδητοποιήσουν τις έννοιες δικαίωμα και υποχρέωση ,να γνωρίσουν τα βασικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους διάφορους ρόλους τους, να κατανοήσουν ότι η διαφορετικότητα είναι αυτή που εμπλουτίζει τη ζωή μας και που τη συναντάμε σαν βιοποικιλότητα στη φύση και σαν διαφορετικότητα στους ανθρώπους (φυλή, φύλο, χρώμα, θρησκεία, γλώσσα, ικανότητες ανθρώπων κλπ).

 Πέρα από τις εικαστικές παρεμβάσεις των παιδιών, το παίξιμο ρόλων, τις βιωματικές αναπαραστάσεις καταστάσεων που επιζητούσαν μια αντίδραση ή επιλογή που ήταν απόλυτα συνυφασμένη με τις ηθικές μας αξίες και την προσπάθεια ανάπτυξης της ενσυναίσθησης , τα παιδιά ζωγράφισαν όλα αυτά που μάθαμε από τις συζητήσεις, τα βιώματα και τα συναισθήματά μας.

 Το έκαναν αυτό με πολλή χαρά. Κάθε σελίδα κι ένα μάθημα, κι ένα συναίσθημα και μια σκέψη. Μα πάνω απ΄ όλα χρώματα. Χρώματα που γεννήθηκαν στην καρδιά μας. Γιατί αυτός είναι ο κόσμος των παιδιών. Πολύχρωμος ,πολυποίκιλος και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ!!!

 ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 Χατζηδάκη Σοφία , υπεύθυνη προγράμματος

 Καγιαμπάκη Αντωνία, Δασκάλα Β1

 Παππά Αικατερίνη , Δασκάλα Α2

 

 

 

 

Η Χορωδία μας!

Η Χορωδία μας...Βίντεο!
Πρώτη συνάντηση Μουσικών Χορωδιών στο Ηράκλειο της Κρήτης... Διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από τη μουσική ομάδα του συλλόγου εκπαιδευτικών "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", και πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 13 Ιουνίου το βράδυ, στον αύλειο χώρο της Παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Από τη συνάντηση αυτή δεν θα μπορούσε να λείψει και το σχολείο μας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού, το οποίο πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση και κέρδισε το χειροκρότημα των θεατών...Θυμίζω πως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για την εκδήλωση ήταν οι: Μυλωνάς Στάθης, Χαλκιαδάκη Μαρία, Δασκαλάκη Γεωργία και Κοντούλη Μαριάννα. Κάμερα: Μαργαρίτα Πανάκα. Επεξεργασία βίντεο: Κοντούλη Μαριάννα και Νικολάου Γεωργία.


Μέρος 1ο: http://www.youtube.com/watch?v=M0D-Q8dhDXo
Μέρος 2ο: http://www.youtube.com/watch?v=NwSQZ0OsF7U

"Λέμε ναι, στον υγιεινό τρόπο ζωής"

Μας απασχολεί έντονα... Και το συζητάμε καθημερινά...΄Όλοι! Γονείς κι εκπαιδευτικοί... Ποιος άραγε είναι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής για ένα μικρό παιδί; Ποια είναι η ενδεδειγμένη σωστή και υγιεινή διατροφή για να μεγαλώσουν τα παιδιά, σωστά και χωρίς μελλοντικά προβλήματα υγείας; Αυτές κυρίως τις ερωτήσεις και απαντήσεις διαχείρίστηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι μαθητές της Δευτέρας και της Τετάρτης Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αλικαρνασσού... Και ως αποτέλεσμα προέκυψε η θαυμάσια μικρή ταινία καρτούν που προβάλλαμε την τελευταία μέρα των μαθημάτων σε όλες τις τάξεις. Συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές που χάρισαν τις φωνές τους στους ήρωες της ταινίας... Συγχαρητήρια στις δασκάλες κ. Μπαμπασάκη Ελένη, Λαμπράκη Αναστασία και Φουκαράκη Μαρία που διαχειρίστηκαν υπέροχα τη παιδαγωγική διάσταση του θέματος. Συγχαρητήρια, ιδιαίτερα, στην εξαιρετική ομάδα πρακτικής άσκησης του ΤΕΙ Κρήτης από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, φοιτητές Κατσιμπούρη Γιάννη, Μιντζιρίκη Γιώτα, Αψωκάρδου Κωνσταντίνα, Λινάρδου Αγγελική, Καγιάννη Μαρία και Μακρή Νάσσια, οι οποίοι καθοδήγησαν τους μαθητές μας να επιτύχουν το στόχο τους και επιμελήθηκαν αυτήν την όμορφη ταινία..."

 

 

Ενδοσχολική Ημερίδα

Διαδραστικοί πίνακες... Νέες Τεχνολογίες στην υπηρεσία των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου... Το ψηφιακό αύριο στην σχολική τάξη... Αυτά και άλλα πολλά βρήκαμε το χρόνο να αναλύσουμε σήμερα Τρίτη 17 Ιουνίου, σε ενδοσχολική ημερίδα που πραγματοποιήσαμε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας... Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό κα Παγκάκη Έφη για την πλήρη και αναλυτική παρουσίαση των λογισμικών συνοδείας και την παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο, διδακτικών ενοτήτων στη πράξη...

 

Copyright © 2013. 4o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ Rights Reserved.